Virtuelle Fachbibliothek Kunst

Digitális művészettörténeti szakkönyvtár

Jelenlegi formájában 2012 januárjától működik a Sächsische Landesbibliothek, a drezdai Staats- und Universitätsbibliothek, a heidelbergi Universitätsbibliothek valamint a müncheni egyetem Művészettörténeti Intézetének együttműködésében létrehozott arthistoricum.net oldal. A vállalkozás célja, amint azt az oldal alcíme is sugallja: digitális művészettörténeti szakkönyvtárként lehetővé tenni szöveges és képi forrásokhoz való hozzájutást, ez által támogatni a kutatást, újabb publikációk létrejöttét.

A főoldal Publizieren füle alatt található számunkra két különösen fontos további adatbázis.

FONTES

A FONTES révén 1350–1750 között keletkezett művészeti vonatkozású szövegek és források kommentált, illusztrációkkal is ellátott teljes szövegei érhetők el. Ezek között éppúgy szerepelnek egykori gyűjtemények illusztrált katalógusai, mint mintalapok, traktátusok vagy enciklopédikus művek.

ART Dok

Az ART-Dok a heidelbergi Egyetemi Könyvtár által működtetett oldala valóságos „kincsesbánya”: recens művek mellett a 19. század közepétől kínál művészettörténeti irodalmat. De nem csupán egy  jól működő, többféle keresővel is ellátott gazdag szöveggyűjtemény, publikációs lehetőség is, mely lehetővé teszi bármely szerző számára, hogy művét elektronikus formában közzétegye. Mindezzel a szerzők vállalják, hogy elfogadják az arthistoricum.net alapelvét, mely mindenki számára szabad hozzáférést kíván biztosítani az oldalon elérhető szövegekhez és képekhez.

Az oldal elérhető itt.