A történelmi Magyarország várai

A történelmi Magyarország várai

A történelmi Magyarország honfoglalás után épült várainak, erődtemplomainak ábrázolásai (metszetek, alaprajzok, fényképek) és leírásai. Földvárak, Árpád-kori kisvárak és megerősített templomok esetében csak a legszebb példákat mutatja be. A templomvárak, templomerődök közül azok kerültek be az adatbázisba, amelyeket bármely szerző erõdítettként említ - közölve az esetleges ellenvéleményt - és ahol látható nyomai vannak a körítőfalnak. Várkastélyok esetében csak azok az épületek kerültek szóba, ahol a védelmi célú építkezés nyomai még felismerhetőek. A művárak és műromok nem kerültek be a gyűjteménybe. A területi felosztásnál az 1913-as vármegye rendszert vették figyelembe, és az 1913-as határokon kívül eső területekről is bemutatnak néhány, történelmünkkel kapcsolatban levő várat. Az adott várhoz kapcsolódó szakirodalom is fel van tüntetve. A további tájékozódást, kutatást, a várak megtekintését GPS koordináták, hasznos linkek segítik.

Az adatbázist kiegészíti a történelmi Magyarország útmenti feszületeinek, szobrainak bemutatása térképekkel és fényképekkel. A jelenleg elérhető adatbázis kibővítése és folytatása a 2001 júliusa óta működő Várak Magyarországon című honlapnak.

A Szabó Tibor által szerkesztett „A történelmi Magyarország várai” című adatbázis az  ELTE egyik szerveréről érhető el, de megtalálható itt is.