Szőlőhajtások Szent György napján

1740 óta április 24-én örökítik meg a kőszegi szőlőhajtásokat

Európában egyedülálló dokumentum a kőszegi Szőlő jövésének könyve. Az 1740 óta vezetett kézirat szőlőhajtásokról készült rajzokat és szöveges bejegyzéseket egyaránt tartalmaz. Az évenként bejegyzett részletes adatokkal és rajzokkal a magyar borászati kultúra kincsestára, hiszen pontos képet ad a kőszegi szőlő- és bortermelés mindenkori állapotáról.

Már az 1600-as évek elejéről vannak feljegyzések arról, hogy a gazdasági év kezdetén, Szent György napján szokás volt bemutatni a friss szőlőhajtásokat, a „szőlőjövéseket” az új városbírónak, mivel az adatok a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdaságpolitikájáért felelős, újonnan választott bíró számára voltak fontosak. 1740-ben a kőszegi magisztrátus elhatározta a szőlőhajtások megörökítését az utókor számára. A városvezetés szándéka hagyományt teremtett, ezért a város megbízásából minden évben Szent György napján (április 24.) megörökítik a kiválasztott, különböző fajtájú szőlők hajtásait.

Az első rajzok ceruzával készültek, a későbbiek már színes festékkel kerültek a könyv lapjaira. Az ívek híres emberek munkáit is őrzik, többek között Csapody Vera botanikus, növényrajzoló festéseit is. 1969-től a kőszegi születésű Bechtold István ornitológus, napjainkban pedig Németh János grafikusművész örökíti meg a szőlővesszők állapotát, a szőlőrügyek fejlettségét.

Az idei programsorozatról bővebben: itt.

A dokumentumhoz kapcsolódó kiállításról bővebben: itt.