Mátyás-kiállítás Firenzében

A firenzei San Marco kolostor ad helyet a Hunyadi Mátyás reneszánsz udvarát bemutató nagyszabású kiállításnak

Október elején nyílik a firenzei San Marco kolostor épületében az a nagyszabású kiállítás, mely Hunyadi Mátyás udvarának firenzei művészeti kapcsolatait,  a magyarországi reneszánsz itáliai gyökereit mutatja be.

A 2008-as reneszánsz év keretében a Budapesti Történeti Múzeumban láthattunk legutóbb Hunyadi Mátyás udvarának, korának művészetét tárgyaló, számos szakami újdonsággal is szolgála tárlatot. Az akkori kurátorok, szakemberek ötletéből sarjadt ki az a grandiózus vállalkozás, mely egy talán soha nem volt gazdag tárlat keretében mutatja be a 15. század végének magyar királyi udvara és az észak-itáliai reneszánsz művészeti kapcsolatait.

A firenzei San Marco dominikánus kolostor ad helyt annak a kiállításnak, melynek tárgyai között kiemelt szerepet kapnak Mátyás egykor könyvtárának fellelhető darabjai. Közülük néhány a magyar király halálakor Firenzében "ragadt" példány később a Mediciek könyvtárába jutott. Az európai és észak-amerikai gyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak között van néhány kivételes tárgy is: a Biblioteca Laurenziana hírneves Máytás-Bibliája vagy Mátyás egykori trónkárpitja. Utóbbi, mely Antonio del Pollaiolo tervei alapján készült, először hagyja el Magyarországot. Külön öröm, hogy éppen a kiállítási előkészítő munkálatokkal kapcsolatosan végre sor került a második világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett szépséges kárpit szakértő restaurálására is.

A kiállítás kurátorai: Farbaky Pétert, Pócs Dániel illetve Magnolia Scudieri és Lia Brunori. A kiállítás 2014. június 1-ig látogatható.

További információk itt.