Ír kiállítás Aldus Manutius halálának 500. évfordulója alkalmából

A dublini Edward Worth Library virtuális bemutatója

Érdekes online kiállítást nyitottak meg az ír Edward Worth Könyvtárban Aldus Manutius (1449?-1515) halálának 500. évfordulója alkalmából. Manutius a könyvnyomtatás korai korszakának leghíresebb nyomdászai–kiadói közé tartozott. Velencei műhelye a görög nyelvű kiadványok publikálása mellett a betűk és a könyvformátum megújításában is fontos szerepet játszott. A legkorábbi kiadványai közül kiemelkedett az ötkötetes Arisztotelész-kiadás (1595-1598), amelynek kiadása után kialakult Manutius körül egy olyan tudós akadémia, amelynek szálai szerteágaztak Európában, és amelynek tagjai anyagilag és eredeti szövegekkel is támogatták a kiadói munkát. Aldus teljesítménye mind mennyiségében, mind minőségében kiemelkedő volt, különösen az 1502-1503 körüli időszakban. Egyes kötetek akár 1000 példányban is megjelenhettek, bár azt nem lehet állítani, hogy a görög nyelvű könyvek nagyon kelendőek lettek volna, ugyanis még az 1513-as katalógusban is árulták az 1490-es évtized kiadványait. De nem is ment mindig jól a nyomdának: bizonyos időszakokban, így 1505-1507, illetve 1509-1512 között alig működött.

Az izgalmas kiadói programon túl más innovációk is jellemezték a nyomdát. Aldus állított először elő kis méretű, nyolcadrét formátumú könyveket, amelyeket nem csak könnyebben lapozhatott az olvasó, de természetesen olcsóbbak is voltak. Egy ilyen kötetet egy tanár két napi fizetéséből tudott megvásárolni. Az újítás a betűkészletre is vonatkozott, a görög és a latin betűket is többször újratervezték, és különösen a Francesco Griffo da Bologna által metszett típusok arattak nagy sikert. Aldus emblematikussá tette nyomdászjelvényét is, egy horgonyra tekeredett delfin formát, amit 1502-ben használt először.

A 17-18. században megindult az érdeklődés az aldinák iránt. Az ír Edward Worth (1676-1733) dublini orvos, fizikus, képviselő kilencven kiadványt szerzett be. Főként aukciókon (amelyek katalógusai is jórészt megmaradtak) megbízottai révén gyarapította könyvtárát, így például Jean Baptist Colbert francia pénzügyminiszter egykori bibliotékájából is vásárolt. Könyvtárát  - amely halálakor 4400 kötetből állt - ma a Dr. Steevens's Hospital-ban őrzik jó és kutatásra alkalmas körülmények között.

A virtuális kiállításon a kilencven aldinát több szempontból tárgyalja Elisabethanne Boran könyvtáros. A korai, orvosi tárgyú, klasszikus, hordozható példányok bemutatása mellett a betűkészlet és a gyűjtemény kialakulásáról is tartalmas esszéket olvashatunk. A nagyméretű digitalizált képek különösen hasznossá és látványossá teszik az oldalt.

A honlap: http://aldine.edwardworthlibrary.ie/

Az Országos Széchényi Könyvtár Aldus-nyomtatványait Gulyás Pál dolgozta fel a 20. század elején (A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárában levő Aldinák I-VI. - letölthető 1 részben, vagy 6 kereshető részben: I., II., III., IV., V., VI.). A 47 aldinából igazából csak 28 Aldusé, a többit már utódai adták ki. 1945-ben Gerézdi Rabán írt egy nagy tanulmányt Aldus Manutius magyar barátairól. Újabban Virágvölgyi András jelentett meg egy írást róla a Magyar Grafikában.