Fejedelmi lakomák - régi magyar étkek

A régi receptek alapján ki is próbálhatjuk, hogy mit ettek a 16-17. századi magyar udvari konyhák vendégei.

A gasztronómiai időutazással felérő könyv a 16-17. századi magyar udvari konyhák világát mutatja be. A Fejedelmi lakomákat olvasva ízelítőt kapunk a magyar konyha múltjából, és ha kedvünk tartja, akkor a régi receptek alapján ki is próbálhatjuk, hogy mit ettek elődeink. A csomborbloghoz (www.csombor.blog.hu) hasonló stílussal, de itt még nem tárgyalt érdekességekkel találkozhatunk a könyvben.

Bogos Zsuzsanna, Fejedelmi lakomák - régi magyar étkek

"A főúri udvarok varázslatos konyhájába léphetünk be, s fejedelmi lakomák részesei lehetünk Bogos Zsuzsanna könyvét olvasva. Kappan mézelt tésztával, narancslével locsolt menyhalmáj, sült császármadár, mandulás pávasült, fánk gyümölcsös lével, fügetorta, birslekvár – ez is a magyar konyha része volt egykor. Négyszáz éve a paprika helyett zöldfűszereket használtak, gyümölcsös mártással kínálták a húsokat, kóstolták a hattyút, sőt a teknősbékából is ételt készítettek. A böjti napokat sokféle hallal, zöldséges ételekkel, aszalt gyümölcsökkel vészelték át. A Fejedelmi lakomákat olvasva ízelítőt kapunk a magyar konyha múltjából, és ha kedvünk tartja, akkor a régi receptek alapján ki is próbálhatjuk, hogy mit ettek elődeink." (bookline, könyvajánló)

Bogos Zsuzsanna, Fejedelmi lakomák - régi magyar étkek, Alinea Kiadó, 2012, 192 oldal.

Tartalomjegyzék:

  • Gasztronómiai időutazás
  • Az udvari élet
  • Az udvar lakói
  • Terített asztal
  • Lakomák
  • Szárnyasok - A kezdet: tikmony; A tik; A kakas és a kappan; A lúd; A galamb; A póka; A páva; A hattyú és egyéb különlegességek
  • Négylábúak - Tehén; Ökör; Bornyú; Berbécs; Bárány; Kecske; Disznó és malacz
  • Vadak, vadászatok - Vadászatok; Erdei disznó; Az őz az erdő hercege; A szarvas az erdő királya; Nyúl; Vadmadarak
  • Halak - Halászat; A magyar angolna; Angvilla; Viza; Csuka; Posár; És a többiek
  • Csigák, békák, rákok
  • Étkek zöldségből
  • Tejes és túrós étkek
  • Fényes liktáriumok és más édességek
  • Bor, sör, pálinka – és kávé
  • A lakoma zárása

 

A szerzővel készült interjú itt olvasható el. 

További olvasmányok és régi receptek a Facebookon itt

Egy kiadói részlet a lenti mellékletben olvasható. Aki komolyabban szeretne elmélyedni a témában, annak Benda Borbála Étkezési szokások a 17. századi főúri udvarokban Magyarországon c. disszertációját ajánljuk figyelmébe, amely online elérhető gazdag képanyaggal.

Magazinmelléklet: 
CsatolmányMéret
PDF icon Fejedelmi lakom_lapozz_bele.pdf75.52 KB