Bartholomäus Spranger két festménye Ambras kastélyában

A Kunsthistorisches Museum gyűjteményébe tartozó alkotások 2015. november 1-ig láthatók

Amíg a híres flamand festő – 1596 óta az ambrasi kastélyban lévő – Eszter Ahasvér előtt című monumentális alkotása európai körúton van (Brüsszel, Krakkó), addig a mester két másik festményét (Odüsszeusz és Kirké, A Merkúr által óvott Vénusz és Mars) Bécsből kölcsönözték ki a kastély látogatói számára. Bartholomäus Spranger (1546-1611) tanulmányait Antwerpenben és Észak-Itáliában végezte, munkáin leginkább Caravaggio, Giambologna és Parmigianino hatását figyelhetjük meg. Járt Pármában és Milánóban, majd 1570-ben V. Pius pápa udvari festője lett. Öt évvel később Bécsbe költözött, ahol II. Miksa császár (1564-1576) szolgálatába állt. II. Rudolf császár (1576-1612) 1580-ban meghívta Prágába, ahol az egyik legjelentősebb udvari művész lett.

Festményei, amelyek a róluk készült metszetek révén széles körben ismertté váltak, gyakran mitológiai témákat ábrázolnak. A műértő császár számára többek között az antik istenek szerelmi kalandjairól készített alkotásokat, amelyeket Rudolf a magánlakosztályában helyezett el. Az ábrázolt jelenetek antik szerzők (Homérosz, Ovidius, Vergilius) leírásain alapulnak. Képeire jellemző az érzéki-erotikus témaválasztás, amely teljesen megfelelt a császár ízlésének. 

Spranger műveit a hosszú, kifordult testű alakjairól és képeinek ragyogó színezési módjáról ismerhetjük fel. E pompás, manierista stílusú művek az érzéki élvezet forrásai. A képeken a testi szépség megszemlélésének öröme az ember anatómiájának tanulmányozásával párosul.

A Kunsthistorisches Museum gyűjteményébe tartozó alkotások 2015. november 1-ig láthatók Ambrasban.

Papházi János, történész, múzeumi osztályvezetőGödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.

További információk itt.