Bécs régi-új látványossága

Újra látogatható Savoyai Jenő egykori Téli Palotája, amelyben a hercegre egy kiállítással is emlékeznek

Bécsnek a töröktől való visszavívása után jó tíz évvel kezdett hozzá a magyar történelemben is jól ismert hadvezér, Savoyai Jenő herceg (1663-1736) városi palotájának építtetéséhez. Az 1693-ben vásárolt telken korábban kisebb házak álltak, melyek lebontása tette lehetővé Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján a munkát. 1702-ben Johann Lucas von Hildebrandt vette át az építkezést. Az eredetileg héttengelyes épület a szomszédos telkek megvásárlása után további öt traktussal bővült, elnyerve ma is látható kialakítását.

A belső dekoráció az építtető Jenő herceg reprezentációját, a szinte az építkezéssel együtt növekvő hírnevét szolgálta. A palotában a császári udvar által is foglalkoztatott mesterek sokasága működött. Az egykori fogadóterem, a Vörös Szalon mennyezetfreskója Francesco Solimena alkotása, a főlépcsőház Herkules-képe Louis Dorigny műve. A képi program Jenő herceg dicső katonai tetteit és az uralkodó házzal való szoros kapcsolatát hangsúlyozza. Savoyai Jenő halálát követően unokahúga a császári háznak adta el a palotát, 1752-ben már az uralkodói család alakíttatta át az épületet. A 18. század második felétől hivatali épületként használták a Winterpalais-t, 1848-tól 2007-ig a Pénzügyminisztérium működött bennne. A 2007 óta tartó restaurálás során helyreállították a második világháborúban megsérült freskókat is.

A barokk palotát, mely a felújítás után a Jenő herceg egykori nyári rezidenciájában lévő Belvedere Schloss und Museum fiókintézményeként, kiállítóhelyeként működik, a múlt év őszén nyitották meg újra a látogatóknak. Savoyai Jenő születésének 350. évfordulójára emlékezve a zseniális hadvezér és diplomata életét, működését, valamint az épület pompás belső tereit is bemutató kiállítás április 27-ig látható.

További információk itt.