"Az élet: árny, mely jár-kel; egy szegény komédiás..." – 450 éve született Shakespeare

A nagy drámaíró 1564. április 23-án született, és ugyanezen a napon, 1616. április 23-án távozott az árnyékvilágból. Ízelítő a hazai programokból

2014. április 23-án kerül megrendezésre Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházbanaz Uránia Nemzeti Filmszínház, a Magyar Shakespeare Bizottság, a Gondolat Kiadó, az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Pannónia Szórakoztató Kft. nemzetközi művészeti ügynökség együttműködésében – az In Memoriam William Shakespeare című rendezvény, amely egyúttal a Shakespeare Emlékév az Urániában című programsorozat első eseménye. Ez alkalommal fotókiállítás nyílik a londoni Shakespeare’s Globe Színház múltjáról és jelenéről, az itt látható előadásokról.

  • 16.30–17.15: Robert Nye: A néhai Mr. Shakespeare című regényéről beszélget Bényei Tamás irodalomtörténész, kritikus, műfordító, a Debreceni Egyetem professzora, a kötet fordítója és Kállay Géza író, irodalomtörténész, Shakespeare-kutató,  az ELTE Anglisztika Tanszék professzora. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.
  • 17.30–19.00: 450 éve született Shakespeare – Ünnepi megemlékezés az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. Szervező: a Magyar Shakespeare Bizottság (főszervezők: Fabinyi Tibor, Almási Zsolt). Házigazda: Nádasdy Ádám műfordító.  Emlékbeszédet mond Dávidházi Péter, fellép az Erkel Ferenc Vegyeskar (vezető: Cseri Zsófia), Csőre Gábor színművész és a Tomkins énekegyüttes. A belépés díjtalan, előzetes regisztráció szükséges. Részletes műsor, regisztráció itt.
  • 19.15–21.15: Exkluzív színházi közvetítés. Shakespeare: A vihar – a kanadai Stratford Fesztivál előadása felvételről. Az előadás egyedülálló látószögekből, HD minőségben lesz látható. Belépőjegy: 3600 Ft.

A Vígszínházban az évforduló kapcsán három Shakespeare-előadás látható majd április 22–24. között: a Makrancos Kata Gothár Péter rendezésében, a Vízkereszt, vagy amit akartok Marton László rendezésében, és a Lear király, amelyet Chris Rolls brit rendező vitt színre. Június 15 -én még egy előadás látható majd a Vígben: a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata Bagó Bertalan rendezésében, Cserhalmi György főszereplésével mutatja be Shakespeare Lear királyát.

Április 26-án, 10 órától a Shakespeare-szobor Egylet és a Budapesti Borsod-Abaúj-Zemplén Kör műsoros koszorúzási ünnepséget tart Shakespeare szobránál (Budapest, V., Vigadó tér 1.)

 A Bélyegmúzeum és a Shakespeare-szobor Egylet közös kamarakiállítása nyílik április 26-án 14 órakor: „Szikra pattan, olthatatlan…” Shakespeare-kultusz a világ bélyegein címmel. Ez alkalomból két vetítettképes előadás is elhangzik majd:

  • Gajdó Tamás színháztörténész: „Shakespeare-t játszani muszáj.” Érdekességek és furcsaságok a hazai Shakespeare-játszás történetében
  • Nagy Károly, a Shakespeare-szobor Egylet elnöke: A budapesti Shakespeare-szobor története

A kiállítás április 26. és június 15. között tekinthető meg.  

A Bethlen Téri Színház a Mándy Ildikó Társulata, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és a Közép-Európa Táncszínház közreműködésével négynapos fesztivált rendez Shakespeare 450 Fesztivál címmel április 24. és 27. között. 

Bartók Rádió márciusban hatrészes beszélgetéssorozatot indított el, amelyben az "avoni hattyú" életéről, koráról, utóéletéről hallhatunk.

A székesfehérvári Barátság Mozi három áprilisi szombaton a Shakespeare’s Globe Színház három előadását vetíti (Sok hűhó semmiért, Ahogy tetszik, Rómeó és Júlia) Shakespeare 450 - színház a moziban címmel. 

Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában, 2014-től 2016-ig  – "a bárd" halálának 400. évfordulójáig – hároméves rendezvénysorozat indult Shakespeare Maraton címmel. Shakespeare 37 drámájából havonta egyet vetítenek le, a drámák keletkezési sorrendjében. A vetítések előtt szakértő előadások hallhatók a drámához, illetve annak filmes vagy színházi feldolgozásához kapcsolódóan.

Kép forrása.