Prada Classic

Portable Classic, Serial Classic – nyár végéig tartó kiállítások Velencében és Milánóban az antik szobrászat recepciójáról

A Prada divatmárka nem csupán különleges cipőket és kifinomult illatokat jelent: a cég művészeti alapítványa idén két jelentős kiállítással is megörvendeztette a közönséget.

A milánói világkiállítás és a velencei biennálé alkalmából a Fondazione Prada a két észak-itáliai városban szorosan összetartozó kiállításokat prezentál. A velencei Portable Classic című bemutató a klasszikus antik szobrok kicsinyített antik és reneszánsz másolatait, azok divatját, gyűjtésük témáját járja körbe. Bár a klasszikus antikvitás szobrászati alkotásai - sokszor azok római másolatai - az európai humanizmus korában a művészeti kánon alapjául szolgáltak, az eredeti alkotások csak nagyon korlátozottan voltak hozzáférhetők. A felvilágosodás koráig egészen természetes volt Európában, hogy az antik művekről készült másolatok - sok esetben egészen más anyagból, eltérő méretben készült példányok - alapján alkossanak képet az antik művészetről. Ennek ellenére már az 1500 körüli évektől egyre szélesebb és egyre képzettebb gyűjtői köre kezdett kialakulni ezeknek a "hordozható antik" emlékeknek. Birtokosaik önképéhez, így reprezentációjukhoz is szervesen hozzátartoztak ezek a nagyrabecsült másolatok. A több mint nyolcvan kiállított műalkotás a késő középkortól előkerült, idővel emblematikussá váló emlékek - a Laokoón-csoport vagy a Farnese Herkules - másolatain, azoknak a kortárs portréművészetben való megjelenésén keresztül mutatja be a klasszikus antikvitás kora újkori recepcióját. A helyszín maga is izgalmas: a Ca' Corner della Regina pazar termei, ahol az installáció is fontos szerepet kapott. A kora újkori studiolok eredeti jelentésére utalva a kiállítótér mint az intellektuális elmélyedés, a műalkotások összehasonlításának, értelmezésének helye kel életre.

Portable Classic, Ca' Corner

A velencei kiállítás testvér-tárlata a milánói Fondazione Prada új épületében kapott helyet. A Serial Classic a görög szobrászati alkotások művészi reprodukálásának gyakorlatát mutatja be. Ennek kapcsán elsősorban a "valódi-másolat", az "eredeti-utánzat" kérdését feszegeti. A hetven művet felsorakozttaó kiállítás - csakúgy mint a velencei tárlat - a világ sok tájáról gyűjtött egybe másolatokat és antik görög műveket. A sorozatok, szekvenciák révén korábban ritkán tapasztalható módon a másolatok összevetése, "filológiai" elemzése révén az elveszett, megsemmisült eredeti alkotás rekonstrukciójára is lehetőség nyílt.

Serial Classic

Portable Classic

Velence Ca' Corner della Regina, 2015. május 9. - szeptember 15.

Kurátorok: Salvatore Settis és Davide Gasparotto

Serial Classic

Fondazione Prada Milan, 2015. május 9. - augusztus 24.

Kurátorok: Salvatore Settis és Anna Anguissola