Ottomania: Az oszmán kultúra hatása a reneszánsz művészetre

Kiállítás a Krakkói Nemzeti Múzeumban 2015. június 26-ától szeptember 27-ig

Konstantinápoly eleste (1453. május 29.) után Európa népe egyre fokozódó figyelemmel kísérte az Oszmán Birodalomról érkező híreket. A lakosságban fölerősödött az aggodalom a szultán félelmetes hadserege miatt, az egzotikus Kelet varázsa viszont vonzotta az embereket. Az évszázadokon átívelő konfliktusok és a diplomáciai, kereskedelmi kapcsolatok hatása a művészetben is tetten érhető. Az oszmán kultúra a legnagyobb reneszánsz mestereket is megihlette. A nyáron Krakkóba érkező kiállításon - amely tavasszal a brüsszeli BOZAR-ban (Palais des Beaux-Arts) debütált -  Gentile Bellini, Albrecht Dürer, Hans Memling, Jacopo Tintoretto, Titiano és Paolo Veronese művei is megcsodálhatók majd. Guido Messling kurátor szerint ez az első olyan bemutató, amely kifejezetten az oszmán kultúra reneszánszra gyakorolt hatására fókuszál.  A tárlaton  mintegy 150, a Kelet kultúrája által inspirált műtárgy lesz látható a vén kontinens legjelesebb gyűjteményeiből. A kölcsönző intézmények impozáns listáján szerepel többek között a British Múzeum, a londoni Nemzeti Galéria, a firenzei Uffizi Képtár és három magyar intézmény: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum.


A bemutató az Ottomans & Europeans: Reflecting on five centuries of cultural relations című nemzetközi projekt részeként valósul meg, melynek célja, hogy az európai-török kapcsolatokat ne a szokásos perspektívából, a konfliktusok, háborúk irányából, hanem az egzotikus kultúra elterjedése, európai művészetre gyakorolt hatása felől közelítse meg.  

A kiállításhoz két konferencia kapcsolódik Krakkóban, egy júniusi az oszmanisták számára, melynek címe: The Ottoman Orient in Renaissance Art, és egy szeptemberi, muzeológiai témájú, Ambassadors of Dialogue címmel. Az előbbiről itt hamarosan hírt adunk, az utóbbiról itt olvashatnak bővebben. 

Ottomania. The Ottoman Orient in Renaissance Art

Krakkói Nemzeti Múzeum, 2015. június 26-szeptember 27. 

Kurátorok: Robert Born, Michal Dziewulski, Guido Messling

Katalógus

Trailer 

Interjú Guido Messlinggel

Galéria