A weimari Anna Amalia Könyvtár - 10 évvel a tűz után

Németország legszebb rokokó műemlékkönyvtárában pontosan tíz évvel ezelőtt, 2004. szeptember 2-án tört ki a pusztító tűz

Tíz évvel ezelőtt egész Németországot megrázta annak a hatalmas erejű tűznek a pusztítása, amely a weimari Anna Amalia Bibliothek tetőterében – feltehetőleg egy műszaki hiba következtében -  tört ki, és semmisített meg kb. 50 ezer könyvet, további 60 ezret pedig súlyosan megkárosított. Az 1850 előtti állomány 2/5-ét érintette a katasztrófa. Már másnap megindult a gyűjtés az újjáépítésre. Az épület rekonstrukciója három év alatt fejeződött be, 2007 októberében Horst Köhler köztársasági elnök nyitotta meg a régi fényében pompázó könyvtárat.

De mi történt az elégett vagy elázott könyvek, kéziratok, kották és glóbuszok tonnákban mérhető maradványaival? Erről számoltak be a könyvtár munkatársai az elmúlt napokban az évfordulóra emlékezve. A 2004 óta eltelt tíz évben rendkívül intenzív restaurálási munka folyt a könyvtár műhelyeiben. A tűz után ugyanis minden egyes sérült lapot összegyűjtöttek - azokat is, amelyek már menthetetlennek tűntek -, és nem csupán azonosították, hanem a legfejlettebb és tudományos műhelyek által kifejezetten erre a projektre kifejlesztett technikákat felhasználva restaurálták és digitalizálták őket.

Koraújkoros szempontból ennek a helyreállítási folyamatnak a legérdekesebb hozadéka Nikolaus Kopernikus fő műve első, nürnbergi kiadásának az előkerülése (De Revolutionibus Orbium coelestium, Libri VI., Nürnberg, 1543). A nyomtatványról sokáig azt hitték, hogy elpusztult, annál nagyobb volt azonban az öröm, amikor felfedezték a ládákban álló maradványok között. Bár a pergamenkötése teljesen elégett s a hátsó harmadában is jelentős károk keletkeztek, sikerült a könyvet szépen rekonstruálni. A könyvet nemcsak forradalmian új tartalma, hanem szép nyomdai kivitelezése is egyedülállóvá teszi. A 148 fametszettel díszített mű becslések szerint 400‒500 példányban készült, mára ezekből 258 maradt meg. A weimari kötetben nincsen tulajdonjegy, viszont 16. század végi bejegyzések olvashatók benne.

Magyarországon Farkas Gábor Farkas kutatásai alapján az 1543-as nürnbergi kiadásból kettő példány létezik, egy az ELTE Egyetemi Könyvtárban és egy a Tiszántúli Református Egyház Könyvtárában, Debrecenben.

További információk itt és itt. A tűz okozta károkról itt olvashatunk részletes beszámolót.

Farkas Gábor Farkas tanulmánya itt olvasható.