Új kötet a Szent Korona Lendület Kutatócsoporttól

A magyar uralkodókoronázások érmei

A Szent Korona Lendület kutatócsoport újabb kötete jelent meg néhány héttel ezelőtt. A koronázások egy fontos „kelléke”, a koronázási érmek és zsetonok már a kutatócsoport megindulástól kezdve annak kutatásai fontos témáját képezik. A 2014-2015-ös pozsonyi, majd körmöcbányai kiállítások és a magyar-szlovák nyelvű kötet után itt az újabb eredmény, A magyar uralkodókoronázások érmei című magyar-román nyelvű kiadvány. A címlapján az a Gonzaga Eleonóra Magdolna koronázási érem látható 1655-ből, amelyből csak egyetlen példány található az egész világon, mégpedig az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumban Kolozsváron. A könyv nemcsak a több mint 150 koronázási érem, hanem egyáltalán a koronázások történetébe is bevezetést nyújt az olvasóknak.

A kutatócsoport nem titkolt célja, hogy a fordítások révén az adott országok (Szlovákia, Románia) szakmai-tudományos és érdeklődő közönségét is elérjék, és a magyar történettudomány legújabb eredményeit nekik is bemutassák.

Coronatus in regem Hungariae... Medaliile de încoronare ale regilor Ungariei/Coronatus in regem Hungariae... A magyar uralkodókoronázások érmei. Autori catalog/A szövegeket összeállította: Pálffy, Géza–Soltész, Ferenc Gábor–Tóth, Csaba. Ed./Szerk. Bertók, Krisztina. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeul Naţional Maghiar/Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és Magyar Nemzeti Múzeum, Cluj Napoca/Kolozsvár–Budapest, 2015.

Forrás