Tavasszal már látogatható lesz az edelényi kastélysziget

Magyarország egyetlen kastélyszigete, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély várhatóan 2014 áprilisától fogadja az érdeklődőket

Az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyát a Bódva folyó által körülölelt kis szigetre építtette a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány, aki azonban nem tudta örömét lelni a pompás kora barokk épületben, mert az építkezés befejezése előtt meghalt. Özvegye, Marie-Madeleine de Sainte-Croix fejeztette be 1730-ban a homlokzati díszítőelemeket és a belső stukkókat. Az impozáns épületet francia stílusú barokk kert vette körül. Gróf Esterházy István a század második felében az emeleten reprezentatív helyiségeket alakíttatott ki, amelyeket rokokó falfestmények díszítenek.

A 2009-ben kezdődött, 900 millió forint értékű, európai uniós és magyar állami támogatással megvalósuló rekonstrukció célja egy olyan komplex látogatóközpont megalkotása, melyben európai hírű műkincseket felvonultató kiállítások is helyet kaphatnak. Az országban egyedülálló módon a kastélyban földhővel fűtenek, ezért télen sem kell majd zárva tartani, elkerülendő a magas fűtésszámlákat. Felújítják majd a 18. századi billiárdszobát, és látható lesz a ritkaságszámba menő rokokó falképtár is. A felújított, biztonsági kamerákkal felszerelt parkot fahíd köti majd össze az óvárossal. Az Edelényi Kastélysziget Kulturális és Turisztikai Központ a vidék számos látnivalója mellett (a borsodi földvár, az Aggteleki Nemzeti Park, a szendrői vár, a Cserehát lankái között megbúvó apró falvak) páratlan élménnyel kecsegtet.

Forrás - további részletekkel és a felújítás képeivel.