Shakespeare 450, 2. rész

Új, Jakab-korabeli rajzok alapján épített színház, előadások, élő közvetítések a mozikban, kiállítások, fesztiválok... Egy kis ízelítő az angliai programkínálatból

Új, fedett, Jakab-kort idéző színház nyitotta meg kapuit 2014 januárjában Londonban, a Shakespeare's Globe Theatre mellett, Sam Wanamaker Theatre néven. Az új színház arculatát véletlenül előkerült rajzoknak köszönheti. Az 1960-as években egy oxfordi könyvtár polcáról leemelt könyvből néhány rajz hullott ki, amelyekről később kiderült, hogy a legkorábbi angol színház-ábrázolások.  (A rajzokat annak a John Webbnek (16111672) tulajdonítják, aki Inigo Jones angol építész munkatársa volt.) Az új színház nyitódarabja John Webster drámája, az Amalfi hercegnő, amelyet először Shakespeare saját társulata mutatott be az eredeti Globe színházban. 

A Royal Shakespeare Company hároméves jubileumi  ünnepségsorozatot indít, melynek első "felvonása" a "Dream 16" - a társulat a Szentivánéji álom című darabbal turnézik majd 2014 és 2016 között, szerte az Egyesült Királyságban, amatőr társulatok és iskolás gyerekek bevonásával. A "Live Streaming Cinema" (Élő közvetítés a moziban) keretében a világ számos filmszínháza élő adásban közvetíti majd a társulat előadásait (hozzánk, magyarokhoz legközelebb Bécsben, május 14-én lesz látható a IV. Henrik I. része, a Village Cinema moziban.) Az előadásokat közvetítő ausztriai mozik listája itt olvasható.

A londoni Victoria and Albert Museum két kiállítással emlékezik meg az évfordulóról:

  • Shakespeare: Greatest Living Playwright (Shakespeare: a legnagyobb élő drámaíró; 2014. január 31.-2014. szeptember 28.) A kiállítás egyik különlegessége a First Folio, azaz az 1623-ban nyomtatott első Shakespeare-drámagyűjtemény (lásd a képen), és az a valódi emberi koponya, amelyet Victor Hugo ajándékozott Sarah Bernhardtnak, a híres francia színésznőnek az 1899-es Hamlet előadáshoz;
  • Shooting Shakespeare: 150 Years of Stage Photography (Shakespeare lencsevégen: a színpadi fotózás 150 éve; 2014. március 29.-2014. június 8.) a Globe Színházzal közös fotókiállítás az előadásokról. Az egyik legkorábbi Charles Keanről készült az V. Henrik címszerepében 1859-ben. A kiállítást több helyszínen bemutatják majd az év folyamán. 

Shakespeare szülővárosa, Stradford-upon-Avon egy új állandó kiállítással ünnepli az évfordulót. A Famous Beyond Words c. tárlat Shakespeare egyedülálló karrierjének történetét mutatja be. A város 2014. április 26–27-én több ezer látogatót vár a Shakespeare tiszteletére rendezett fesztiválra. 

További információk itt és itt.

Kép forrása.