A perzsa sah ajándékai a Serenissimának - kiállítás Velencében

A diplomáciatörténet érdekes fejezete az ajándékozás szokása. A Palazzo Ducale kiállítása Velence egy erős 17. századi szövetségesét, a perzsa államot mutatja be a követségeken keresztül.

2013. szeptember 28-án nyílt meg a Nagy Abbász sah ajándékai a Serenissimának (I doni di Shah Abbas il Grande alla Serenissima) című kiállítás Velencében a Palazzo Ducaléban.

A tárlat kiindulópontja Carlo és Gabriele Caliari óriási vászna 1603-ból, amely Marino Grimani dózsét ábrázolja, amint a perzsa követséget fogadja. A kurátorok célja, hogy bemutassák Velence és a perzsa királyság közti kitűnő diplomáciai kapcsolatokat abban az időszakban, amelyben mindkettő államnak a fenyegető oszmán birodalommal kellett szembenéznie.

Olyan eredeti dokumentumokon keresztül szemléltetik a 17. század első évtizedeinek követtalálkozóit, az ajándékcseréket, mint levelek, metszetek, térképek és az élénk kereskedelemből származó tárgyak. Az egyik legszebb darab az a Máriát és a gyermeket ábrázoló safavida bársonytextília, amely a sah személyes ajándéka volt a dózsénak 1603-ban (ma Museo di Palazzo Mocenigo-ban őrzik).

 A kiállítás 2014. április 27-ig látogatható.

Tovább információk itt.

Nagy Abbász, Velence