Nádasdy Ferenc Mausoleuma 350 éves

Augusztus 20-án az esztergomi várban kiállítás nyílik a Nádasdy Ferenc által kiadott Magyar Királyok Mausoleumából

Nádasdy Ferenc gróf  350 évvel ezelőtt, 1664-ben adatta ki Nürnbergben, saját költségén a Mausoleumot (Mausoleum Potentissimorum ac Gloriosissimorum Regni Apostolici Regum et Primorum Militantis Ungariae Ducum), amelynek 59 metszete a hun és magyar vezérektől IV. (Habsburg) Ferdinánd magyar királyig mutatja be az uralkodók egészalakos portréit. A díszes kiadvány a barokk uralkodóportrék jelentős emléke. A kiállításon megtekinthető lesz a Mausoleum egy teljes példánya, és külön a portrésorozat. 

Nádasdy III. Ferenc (Csejte, 1623– Bécs, 1671) Nádasdy II. Ferenc, a "Fekete Bég" és Báthory Erzsébet, a csejtei várúrnő unokája volt, szülei Nádasdy Pál és Révay Judit voltak. Esterházy Miklós nádor lányát, Esterházy Anna Juliannát vette feleségűl. Tizennégy gyermekük közül heten érték meg a felnőtt kort. Nádasdy 1655-től országbíró, 1667-től királyi helytartó volt. A tekintélyes főúr jelentős mecénási szerepet vállalt, pottendorfi birtokán  nyomdát alapított. Csatlakozott a Wesselényi Ferenc nádor vezette elégedetlenkedő főnemesekhez, Zrínyi Péterrel és Frangepán Ferenccel együtt. Miután a szervezkedés az udvar előtt lelepleződött, Nádasdyt I. Lipót lefejeztette, birtokait elkobozták.

Magyarország nagy és dicső királyai - kiállítás a Nádasdy Ferenc által 1664-ben kiadott Magyar Királyok Mauzóleumából. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma és a Hereditas Hungarica közös kiállításának megnyitója 2014. augusztus 20. 13 óra 30 perckor a Királyi Vár udvarán.

Kamarakiállítások:

"Hungariae Regnum": Magyarország középkori térképábrázolásokon.

"Hereditas et libris": Történelmi, tudományos és vallási örökség antik könyvlapokon

A nemzeti ünnepen a belépés ingyenes.

További információk itt és itt

Nádasdy Mausoleuma itt és itt tekinthető meg digitálisan.

Kép forrása