MONline LISA avagy mindent A Giocondáról

Lenyűgöző részletek a világ leghíresebb festményéről a párizsi Louvre honlapján. Egy helyen elérhető mindaz, amit ma tudni lehet a legendás alkotásról.

A multimédiás sorozat első darabjának szánt program segítségével olyan közel juthatunk Leonardo da Vinci remekművéhez - virtuális és átvitt értelemben egyaránt - ahogyan élőben sohasem. Az elegáns intrót követően három főbb témakörben tallózhatunk:

  • Observer (Tanulmányozás)
  • Comprendre (Értelmezés)
  • Comparer (Összehasonlítás)

A menüpontok között francia, angol és japán nyelven igazodhatunk el. Az adatbázis, amellett, hogy a festményre, a művészre, a korszak anyagi kultúrájára vonatkozó ismeretek korszerű összefoglalását nyújtja az oldal látogatói számára, változatos informatikai, multimédiás eszközökkel teszi élménnyé az ismeretszerzést. Hol a festmény egyes részleteire kattintva jelennek meg az információk a bal sarokban, hol kisfilmet nézhetünk meg egy-egy témáról.

Az Observer menüpont a festmény szemlélőjének első benyomásai alapján közelít az alkotáshoz.  A La Joconde, assise dans sa loggia  című almenüben Mona Lisa felejthetetlen tekintetéről, sejtelmes mosolyáról, előkelő kéztartásáról számos érdekességet olvashatunk, csakúgy, mint az őt körülvevő tárgyi környezetről: a loggia oszlopairól és a kecses reneszánsz "pozetto" székről, amelyen üldögél. A néző tekintete ezt követően a háttérre téved. Un paysage au naturel (A tájkép) a festészeti technika miatt ma már alig kivehető, pedig aprólékos részletessége, kidolgozottsága Leonardo festészeti, természettudományi tudását ötvözi. Ebben a menüpontban kalandozva számos érdekességet megtudhatunk a festény hátoldalának minden apró részletéről, a kép ötszáz évre visszatekintő múltjáról és az egyes korszakok festményen hagyott lenyomatairól, Giorgio Vasari 1550-es és Cassiano dal Pozzo 1625-ös leírásairól.

A műalkotás tudományos megközelítésmódjai (Comparer) között figyelemreméltók azok a restaurátori vizsgálati eredmények, amelyeket a látogató maga is szemügyre vehet az egér ide-oda mozgatásával (Les examens scientifiques). A Pradoban őrzött, Leonardo tanítványa festette másolattal összehasonlítva az eredetit, érthetővé válik a mester híres sfumato technikájának jelentősége, és a másolat 2012-es restaurálása révén képet alkothatunk az eredeti műalkotás egykori, sajnos mára már megfakult színvilágáról (La Joconde et la copie du Prado). Összevetve a Mona Lisát Leonardo korábbi remekművével (La Belle Ferronière 1495-1499) nyomon követhetjük a mester technikai fejlődését.

A Comprendre almenüinek videói a festmény különféle elemzési lehetőségeit mutatják be. Sok mindent megtudhatunk például a modellről (Mais qui est la Joconde?), az alkotásnak az életműben betöltött szerepéről (L'aboutissement d'une carrière de peintre), illetve a korábbi korszakok értelmezéseiről (La patine du temps).

A menüpontok között francia, angol és japán nyelven igazodhatunk el. Az adatbázis komplex tudást kínál a képről, a művészről, a korszak anyagi kultúrájáról, emellett változatos informatikai, multimédiás eszközökkel teszi élménnyé az ismeretszerzést. Hol a festmény egyes részleteire kattintva jelennek meg az információk a bal sarokban, hol kisfilmet nézhetünk meg egy-egy témáról. Az egér mozgatásával is új információkhoz juthatunk. Döbbenetesen közelről vizsgálhatjuk meg a festményt, "ráhúzhatjuk" az eredetire a másolatot, összevethetjük Leonardo tájkép-tanulmányait és a kép hátterét, megfigyelhetjük az infravörös reflektográfiás és a röntgenvizsgálat eredményeit.

A Définitions segít a szakkifejezések megértésében, és akinek mindez kevés, az a Ressources menüpontra kattintva további bibliográfiákat, webográfiákat és letölthető anyagokat találhat.

A program ide kattintva közvetlenül elérhető. Kár lenne kihagyni.