Mojzer Miklós (1931-2014)

Mojzer Miklós művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója 2014. augusztus 24-én életének 83. évében elhunyt

Mojzer Miklós tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. Pályáját az esztergomi Keresztény Múzeumban kezdte, majd 1957-től a Szépművészeti Múzeumban dolgozott. 1974-1989 között a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Osztályának munkatársa, később vezetője volt. A gyűjtemény jelentős gyarapodása, kiemelkedő restaurálási és kiállítási munkák fűződnek nevéhez, többek között a Galéria Régi Magyar  Gyűjteményének 1979-ben megnyílt állandó kiállításai. 1989-2004 között a Szépművészeti Múzeum főigazgatójaként tevékenykedett, a nagynevű tudós elődök méltó utódaként.


Kutatási területei a későgótikus és barokk festészet, az építészettörténet, építészet-ikonológia voltak. A szélesebb közönség elsősorban MS mester és művészetének kiváló kutatójaként ismerhette meg nevét.


Mindent tudott a múzeumról, a műtárgyakról. Nemcsak a művek, de a technikai részletek is érdekelték: az aranyozott hátterek vagy akár a keretek készítése ugyanúgy izgatta, mint a források, a történeti, művelődéstörténeti háttér. A művészettörténész-muzeológus szakma több generációját nevelte ki, tanította meg látni, nézni, kérdezni a műalkotásokat.


Nyugodjék békében.