Megjelent Kruppa Tamás új könyve a Báthory-korszak törökellenes küzdelmeiről

A bemutatóra Szegeden 2015. február 25-én kerül sor

A napokban jelent meg szerkesztő kollégánk, Kruppa Tamás könyve a Báthory-korszak törökellenes küzdelmeiről. Ahogy a szerző az előszóban megfogalmazza: „a kötet a Szentszék, Lengyelország és Erdély szemszögéből tárgyalja a törökellenes háborús terveket, amelyek a könyv címében jelzett időszakban születtek. A törökellenes tervek immár sokadik hullámát a 16. század utolsó harmadában a lepantói győztes csata indította el, amely világosan megmutatta, hogy a török nem legyőzhetetlen. A történelemírás méltán tartja ezt az ütközetet fordulópontnak, amely eldöntötte, hogy az oszmán befolyás a Földközi-tenger keleti medencéjére korlátozódik.” A könyv hét fejezetben tárgyalja tehát Báthoryak által szorgalmazott oszmán ellenes összefogásra tett erőfeszítéseket elsősorban még kiadatlan, Rómában, Velencében, Bécsben és hazai levéltárakban tett levéltári források alapján. A kötet a Collectanae Vaticana Hungariae ötödik darabja, amely itt letölthető.

A könyv bemutatójára 2015. február 25-én 17 órakor kerül sor Szegeden, az Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi u. 7.). A beszélgetésen Ötvös Péter moderálásában részt vesz Balázs Mihály, Erdősi Péter, Horn Ildikó, Tóth Gergely, Tóth Sándor és Bagi Zoltán.

Kruppa Tamás, A kereszt, a sas és a sárkányfog. Kelet-közép-európai törökellenes ligatervek és küzdelmek a Báthory-korszakban (1578-1597), (Budapest-Róma: Gondolat Kiadó, 2014.), 514 p.