Machiavelli letartóztatási parancsa

Megtalálták Machiavelli 500 éves lerartóztatási parancsát

Egy brit kutató véletlenül rábukkant a híres reneszánsz politikai tanácsadó és hírhedt politikai machinátor 1513-ban kibocsátott letartóztatási parancsára. Prof. Stephen Milner (Manchester University) éppen a firenzei városi kikiáltók után kutatott firenzei levéltárakban és igyekezett összegyűjteni az általuk felolvasott proklamációk fennmaradt szövegeit, amikor kezébe akadt az a dokumentum, amely Nicolo Machiavelli életének és bukásának sok eddig homályban maradt részletére világít rá. 

 Az 1513-ban kibocsátott hirdetmény és az ahhoz köthető események végeredményben Machiavelli bukásához és halalához vezettek. "Amikor megláttam, rögtön pontosan tudtam, hogy mit tartok a kezemben, és ez borzalmasan izgalmas érzés volt," számolt be utólag a felfedezés élményéről Prof. Milner.  "Amikor rájössz arra, hogy ez a dokumentum megörökíti a világ egyik legnagyobb hatású politikai írójának kegyvesztését, az egy egészen különleges érzés."

Machiavelli olasz nyelven íródott, A Fejedelem c. műve (Il Principe, 1513) a politikatörténet egyik legnagyobb hatású munkája, és mai napig nyomait viseli a politikai gondolkodás és a kultúra. Az egész világon ismert és használt "machiavellista" kifejezés, valamint az ördögnek az angol nyelvterületen elterjedt, Machiavelli keresztnevére visszavezethető elnevezése ("Old Nick") mind a Fejedelem szerzőjének mélyreható és messzire nyúló hatását mutatja. Hírnevét és egyáltalán nem hízelgő reputációját Machiavelli elsősorban az 1559-ben pápai tiltólistára helyzett, Il Principe c. művének köszönheti, amely látszólag a hagyományos fejedelemtükrök műfaját követi. Munkája azonban tartalmában sokkal újszerűbb, és egyenesen felforgató hatást gyakorolt a politika elméletére és gyakorlatára. Talán nem véletlenűl értenek egyet sokan abban, hogy a politika mint önálló diszciplina függetlenedésének folyamatában fontos állomást jelentett ez a munka. Korszakos jelentőssége ellenére azonban a Fejedelem keletkezéstörténetét igen sok esetben mellékesnek tekintették a mű értelmezéséhez.

A Medici család 1512-es visszatérte után Machiavellit elmozdították a város kancelláriájában betörtött posztjáról, mivel a konkurens politikai párt vezetőjéhez kötötték személyét és működését, valamint a Mediciek megbuktatására törő összeesküvésben való részvétellel vádolták. Ekkor, 1513. február 19-én bocsátották ki az elfogató parancsot, és ugyanazon a napon le is tartóztatták, majd megkínozták és háziörizetben tartották a városon kívűl. Machiavelli, akit a sötétség hercege gúnynévvel is illettek a későbbiekben, ekkor kezdi el megírni a Fejedelem c. munkáját, ami révén a Mediciek jóindulatát igyekezett visszanyerni és támogatásukat remélte megszerezni.  "Ugyanakkor nincs rá bizonyíték, hogy a Mediciek valaha is olvasták," teszi hozzá Prof. Milner, aki éppen vendégprofesszori feladatait látja el Harvard Egyetem firenzei kutatóintézetében (the Harvard Centre for Italian Renaissance Studies at Villa I Tatti in Florence). Machiavelli sohasem tért magához politikai értelemben, a későbbiekben már sohasem tapasztalta meg a felemelkedést, majd 14 év múlva nyomorúságos szegénységben halt meg.

Prof. Milner 1470 és 1530 között kibocsátott kikiáltói hírdetmények százait vizsgálta át, amikor a fontos dokumentumra rábukkant. Dokumentumokat talált annak a négy lovasnak a kifizetésére vonatkozóan is, akik ezért a fizettségért Firenze utcáit tették tűvé Machiavelli után kutatva. Ebből kétség sem férhet hozzá: lovasok vadásztak Machiavellire. 

Machiavelli Fejedelem c. munkájának idén ünnepeljük 500. évfordulóját. Írásának talán legfőbb célja az volt, hogy bemutassa, a hatalmat viselők hogyan szerezzék meg a hatalmat és hogyan tartsák meg azt. Ez utóbbi Machiavellinek szemmel láthatóan nem sikerűlt.

Az események rekonstrukciójáról részletese itt lehet olvasni.

Machiavelli munkájáról részletesen folyóiratunk 1. számában, Quentin Skinner előadásának magyar fordításában olvashatunk Mennyire volt Machiavelli machiavellista (How Machiavellian was Machiavelli) címmel.

Hamarosan!!!

ZoomInto: Pictures, Images and Photos