Leonardo kéziratai még tartogathatnak meglepetéseket

Egy rejtett alakot fedeztek fel Leonardo jegyzetei között a British Library-ben

A British Library egy friss blogbejegyzése arról tudósít, hogy Leonardo egy londoni kéziratában egy korábban nem látható alakot fedeztek fel a kutatók olyan multispektrális képalkotási eljárással, amely alkalmas arra, hogy kifakult vagy kivakart írásokat, rajzokat újra olvashatóvá vagy láthatóvá tegyen.

Leonardo Da Vinci (1452-1519) több mint 7000 oldalnyi jegyzetet hagyott az utókorra, kéziratait ma a világ különböző könyvtáraiban, múzeumaiban és magángyűjteményeiben őrzik. A British Library-ben található az ún. Codex Arundel 263, amely egyik tulajdonosától, a neves 17. századi angol gyűjtőtől, Thomas Howard, Arundel 14. grófjától nyerte a nevét. A család a kéziratot 1667-ben a Royal Society-nek ajándékozta, majd tőlük a British Library vásárolta meg 1831-ben további 549 kézirattal együtt. A folió méretű, 283 számozott lapból álló Arundel-kódexet Leonardo halála után állították össze, és különböző, többnyire 1508 körül keletkezett feljegyzéseket és rajzokat tartalmaz.

A 137. lap verzóján a híres balkezes tükörírással készített jegyzetek, számolások, rajzok mellett egy folt is látható, amely alatt a hiperspektrális képalkotó szkenner egy emberi figurát tárt fel. Arra a kérdésre, hogy vajon miért radírozta ki Leonardo a vázlatot, egyelőre még nincs válasz.

Viszont jó hír, hogy a kódex digitalizálva megtekinthető a British Library honlapján itt.

Leonardo egy másik, talán leghíresebb kézirata pedig éppen a napokban fejezte be kiállítási körútját az Egyesült Államokban, a North Carolina Museum of Art-ban. A Leicester-, illetve korábban Hammer-kódexként is ismert kéziratot 1994-ben Bill Gates vásárolta meg magánygyűjteményébe a Christie’s New York-i árverésén, 30,8 millió dollárért.