Konstanz üdvözli Európát: 600 éve kezdődött a zsinat

2014-ben az évforduló alkalmából ötéves ünnepségsorozat veszi kezdetét

Az 1414-ben összeült konstanzi zsinat az európai történelem egyik fontos epizódja volt; a vallás- és eszmetörténészek az előreformációs törekvések csomópontjaként tartják számon. Konstanzban, az esemény színhelyén 2011 óta készülnek az évforduló méltó megünneplésére, melynek ezt a találó címet adták: A vendég: Európa (Europa zu Gast). Az ünnepségsorozathoz Konstanz testvérvárosai (Fontainebleau, Richmond, Tabor és Lodi)  mellett más európai városok és régiók is  csatlakoztak. A rendezvényen kiemelt figyelmet szánnak a gyermekeknek és az ifjúságnak.

Az ünnepségek legfontosabb eseménye az eredeti helyszínen, a zsinat épületében (Konzilgebäude) megrendezendő nagyszabású kiállítás lesz, amely az 1400—1420 közötti időszak művészeti és történeti emlékanyagának legszebb kincseit tárja majd a közönség elé.  A kiállítás 2014. április 27-től szeptember 21-ig tekinthető meg, főkurátora  dr. Karin Stober.  1415 július 6. Husz János megégetése, miniatúra Ulrich Richental Chronik des Konstanzer Konzils című művében

Az ünnepségsorozat eseményeit évekre lebontva, a zsinat egy-egy híres szereplője köré rendezik. A nyitány, a 2014-es esztendő magának Zsigmond királynak, a zsinat védnökének éve lesz, alcíme: Az európai kongresszus éve. Zsigmond (1387-től magyar, 1410-től német király) valóban a zsinat kulcsfigurája volt, olyan uralkodó, aki tehetsége, rátermettsége révén képes volt egyben tartani a 15. század elején már szakadozó keresztény világot, egyúttal megőrizni az európai egységet, noha a szent cél érdekében nehéz döntéseket kellett meghoznia, melyeknek a cseh reformátor, Jan Hus is áldozatává vált.

A következő évek sokat ígérő fő témái: 2015: Jan Hus (Az igazság éve), 2016: Imperia (Élő középkor), 2017: V. Márton pápa (A vallások éve) 2018: Oswald von Wolkenstein (A kultúra éve).

Forrás itt és itt és itt

Képek forrása itt és itt