Konferencia a konstanzi zsinatról - felhívás

A Debreceni Egyetem 2014. november 5-7-én konferenciát rendez a konstanzi zsinat 600. évfordulója alkalmából

A Debreceni Egyetem konferencia-felhívása az alábbiakban olvasható. Jelentkezési határidő: május 10.

Tisztelt Kollégák, Kolléganők!

Ahogyan korábban már több mindenkinek jeleztem, a konstanzi zsinat 600. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát szeretnénk szervezni a Debreceni Egyetemen. Immár biztossá vált, a rendezvényhez szükséges anyagi forrásokat sikerült előteremteni, így ennek tudatában jelzem, hogy a konferenciát 2014. november 5-6-7. napokon rendezzük. Szállást, ellátást természetesen minden résztvevőnek biztosítunk.

A konferencia a szorosabb értelemben vett zsinat kérdésén túl széles körképet szeretne vázolni a korabeli Európáról, ezért nagyobb tematikus blokkokban gondolkodva a következő témaköröket tervezzük:

1. A zsinat előtörténete.

2. A konstanzi zsinat főbb témái (egyházreform, eretnek-kérdés, konciliarizmus, egyházi unió)

3. A zsinat, mint a középkori keresztény Európa első általános békekonferenciája; diplomáciai kapcsolatok a 15. század első évtizedeiben.

4. Magyarország a konstanzi zsinat korában.

5. Fejedelmi, egyházi reprezentáció, udvari kultúra a konstanzi zsinaton és a korabeli Európában.

6. Európa gazdasága a 15. század elején.

7. Európa népességi viszonyai a 15. század elején (demográfia, társadalom, migráció).

8. Európa környezettörténete a 15. század első évtizedeiben.

9. Hadművészet, haditechnika, hadszervezet a konstanzi zsinat korában.

A konferencia előadásait gyűjteményes kötetben tervezzük megjelentetni magyar és idegen nyelven (eldöntendő kérdés, hogy angol vagy német nyelven). Tekintettel arra, hogy a kötetek finanszírozására igénybe vehető forrás jelentős része pályázatból származik, a szoros elszámolás miatt mindenkit arra szeretnénk kérni, hogy a konferenciára már legyen készen előadásának publikálható verziója is, vagy legkésőbb 2014. november végéig juttassa majd el címünkre. Ugyanakkor – némi kedvet csinálván e szigorúnak tűnő feltétel betartásához – a konferencia költségvetésébe a kötetekhez kapcsolódóan beterveztünk szerzői honoráriumot is.

Kérünk mindenkit, aki kedvet érez ehhez a novemberi konferenciához, debreceni kiruccanáshoz, május 10-ig legyen kedves jelezni (a téma, valamint az előadás címének megjelölésével) a posan.laszlo@arts.unideb.hu, vagy a barany.attila@arts.unideb.hu címeken. Egyúttal arra is szeretnénk kérni mindenkit, hogy erről a rendezvényről másokat is tájékoztasson.

Köszönettel, és a novemberi találkozó reményében üdvözlettel:

Pósán László egy. docens

Bárány Attila