A képzelet világai a Kunsthistorisches Museumban

A közép-európai reneszánsz neves mestereinek művészetét bemutató kiállítás nyílik Bécsben, 2015. március 17-én.

A kiállítás azt az 1500 táján jelentkező új hullámot hivatott bemutatni, amely elsősorban a Dunai Iskola festészetében, Albrecht Altdorfer, Wolf Huber, IP mester és mások művészetében jelentkezett. A tárlat mintegy 140 kiemelkedő műalkotás - köztük Lucas Cranach, Albrecht Dürer és Hans Leinberger művei - segítségével dokumentálja azt jelenséget, amely során a  tájkép-, a történeti és a portréfestészet megújult a fény, a szín, a forma és a pozíció újszerű alkalmazásának és a természet tanulmányozásán alapuló megfigyeléseknek köszönhetően.

Altdorfernek, a bemutató címszereplőjének művészete nemcsak hihetetlenül expresszív, drámai hatású színvilága miatt figyelemreméltó. A képzőművészetben addig szokatlan módon a tájat önmagában is ábrázolta, alakok nélkül. Regensburg köztiszteletben álló polgára kivonult a városból, hogy az erdős, sziklás hegységeket tanulmányozhassa és megfeshesse. 

A kiállítás csúcsdarabjai között Albrecht Altdorfer számos műve szerepel, köztük az európai művészettörténet legelső tájképei, valamint Miksa császár imakönyvének fantasztikus illusztrációi. Láthatjuk Wolf Huber Szent Anna-oltárát, Leinberger bronz Madonna-szobrát Berlinből és IP mester csodálatosan faragott oltárát Prágából, a Týn előtti Miasszonyunk templomból.

A tárlat rendezői a bécsi Kunsthistorisches Museum, a Städel Museum és a Frankfurt am Main-i Liebighaus, közreműködött a Lipcsei Egyetem Kelet-Közép-Európa Története és Kultúrája Bölcsészettudományi Központja.

Fantastische Welten: Albrecht Altdorfer und das Expressive in der Kunst um 1500

Kunsthistorisches Museum, Bécs, 2015. március 17 - június 14.

További információk.

Kép forrása.