Igazán állati! A fejedelem állatsereglete

Időszaki kiállítás 2015. október 4-ig az innsbrucki Ambras-kastélyban

Habsburg II. Ferdinánd (1529–1595) Ausztria–Tirol főhercege számára kulturális tevékenysége szerzett maradandó hírnevet. Az Innsbruck melletti Ambras középkori várát reneszánsz kastéllyá alakítatta át, melyet 1564-ben feleségének, Philippinének ajándékozott. Az 1570-es években elkezdett műgyűjtést egészen élete végéig folytatta. Elsősorban híres hadvezérek páncéljait, fegyvereit és portréit gyűjtötte, de nagyon érdekelték a kéziratok és könyvek, csakúgy mint a különleges vagy egzotikus tárgyak, amelyek vagy természetes képződmények voltak, vagy kollekciója számára készített művészi mestermunkák. Gyűjteményének legértékesebb darabjai ma a bécsi Kunsthistorisches Museum-ban és a Nationalbibliothekban, illetve az Ambras-kastélyban találhatók.

A 16. században messzi földről áttelepített növények, ritka madarak, nemes kutyák és lovak, valamint más élőlények nyüzsögtek a Habsburgok udvaraiban. Az időszaki kiállításon a kincseskamrák értékes darabjai, rajzok és metszetek, elefántcsontból és orrszarvú agyarból készült tárgyak mesélik el az állatok világának meglepő történeteit és a reneszánsz korban betöltött kimagasló szerepét. Többek között Albrecht Dürer, Giambologna, Georg Hofnagel, Roelant Savery és Paolo Veronese portréit, állatokról készült tanulmányait is megcsodálhatjuk a tárlaton.

A kiállításon megismerkedhetünk a Dodo nevű tigrissel, valamint II. Ferdinánd főherceg cibetmacskájával, s a reneszánsz egyik különleges állatával, Suleymannal is. A Ceylon szigetéről – az elsők között – Európába került elefántért tömegek lelkesedtek, amerre csak az útja vezetett, Lisszabontól egészen Bécsig. Itálián keresztül 1552-ben érte el Innsbruckot, a jeges Brenner-hágón a lábait védő speciális „cipő” segítségével kelt át. Ez a különleges vastagbőrű állat írókra, festőkre, szobrászokra is komoly hatást gyakorolt. A kiállítás II. Ferdinánd gyűjteményén kívül a reneszánsz egyéb különleges mesterműveit is bemutatja. Részben először látható, új tudományos kutatásokhoz kapcsolódó ritkaságokat, vagy világhírű állatábrázolásokat, mint például Dürer Rinocérosz című fametszetét. Az orrszarvút 1515-ben ajándékozta I. Mánuel portugál király X. Leó pápának, de az a szállítás közben történt hajótörés következtében elpusztult. Bár a művész soha nem látta az állatot művéről úgy tartották, hogy talán egyetlen más állatábrázolás sem gyakorolt ilyen mély hatást a művészetekre. A tárlaton 100 mestermű látható a Kunsthistorisches Museum, valamint egyéb osztrák és külföldi múzeumok gyűjteményéből. A műtárgyakat kitűnő állatpreparátumok egészítik ki. A kiállítás kurátorai Annemarie Jordan Gschwend, Thomas Kuster, Veronika Sandbichler és Katharina Seidl. A tárlat, melyhez német és angol nyelvű katalógus is készült, 2015. október 4-ig tekinthető meg.

További információk itt. Képek forrása itt és itt.

Papházi János, történész, múzeumi osztályvezető
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.