I. Erzsébet és alattvalói - kiállítás Londonban

Több mint száz, I. Erzsébet angol királynőről és alattvalóiról készült gyönyörű portrét bemutató kiállítás nyílt októberben Londonban.

2013. október 10-től 2014. január 5-ig tekinthető meg a kiállítás a National Portrait Galleryben.

A tárlaton (Elizabeth I & Her People) I. Erzsébet számos nagyszabású portréja szerepel, valamint udvartartásának ismert alakjai, felfedezők, katonák, udvarhölgyek megkapó arcmásai. Sőt, a korszak kevésbé ismert alakjait is szemtől szemben láthatja a közönség: számos nemesi és polgári képmást is bemutatnak. A portrék mellett ékszerek, könyvek és pénzek is gyönyörködtetik a látogatót. 

A kiállítás egyik érdekessége az a portré, melyet a National Portrait Gallery munkatársai anyaggyűjtés közben fedeztek fel. A három kislányt (hét, hat és öt évesek) ábrázoló festmény az első, amelyen egy tengerimalacot is megjelenít a festő. A kisállatot a középső lány tartja a kezében. A tengerimalac kereskedők révén került Európába, egzotikus házi kedvencként szolgált már a 16. században az európai háztartásokban. Essexben egy Erzsébet-kori udvarház feltárásakor találtak egy 1575-ből való tengerimalac-koponyatöredéket. Az Erzsébet-korabeli ruhába öltözött lányok kiléte ismeretlen. Tehetős nemesi család sarjai lehettek, erre vall divatos és drága öltözetük. A festmény pedig olyan művész remeke, aki jól ismerte a németalföldi technikákat. 

További információk itt.