Galilei-palinódia

A megtévesztett kutatócsoport új kötetben tárja fel a Galilei-hamisítást

Ahogy arról az Obeliscus korábban beszámolt (Galilei csillagának hamis hírnöke), egy roppant leleményes könyvhamisító és -tolvaj több éven át tartó tevékenysége lepleződött le 2012-2013-ban több kutató áldozatos munkája nyomán. Egyúttal az is kiderült, hogy a Horst Bredekamp által vezetett berlini kutatócsoport, amely a hamisító által előállított Galileo-kötet és a Galileónak tulajdonított kéziratos illusztrációk vizsgálatát végezte, alapvetően téves eredményre jutott.

Mivel a nagyszabású hamisítássorozat leleplezése idején a német kutatók eredményei már két tanulmánykötetben közzé lettek téve, most Bredekamp vezetésével egy palinódia-kötetet is megjelentettek, amely a korábbi két kötet elemzéseinek eredményét visszavonja, és több szempontból bizonyítja a csalást. A könyv jóval soványabb lett, mint előzményei: a Galileo-rajzokat ismertető tanulmányok majd 450 oldala helyett a hamisítás tényének igazolásához alig 100 oldalra volt szükség. A kötet, amely számos illusztrációval mutatja be a hamisítás részleteit, és a hamisító "eredetiségét", különleges módszereit is kiemeli, nyilvánosan hozzáférhető a kiadó oldalán: itt.

Horst Bredekamp, Irene Bruckle, Paul Needham, ed., A Galileo Forgery: Unmasking the New York Sidereus Nuncius (Walter de Gruyter & Co, 2014)