Fejedelmi lakomák - kiállítás-ismertető

Kiállítás az innsbrucki Ambras-kastélyban 2015. május 31-ig

Egy törpe, amely kiugrik a pástétomból, egy kis arany hajó, amely tele van sóval és egy süteményrecept, amely több mint harminc tojás felhasználását írja elő: a 16. században Európa fejedelmi udvaraiban – burgundi és észak-itáliai hatásra – különleges étkezési kultúra alakult ki, amely a reprezentatív ünnepségek állandó alkotóelemévé vált. Az érdekes időszaki tárlaton drága asztaldíszeket, a legjobb minőségű edényeket, finom asztalneműket, értékes kincstári darabokat állítottak ki.

Ezek a különleges tárgyak és történeti receptek – többek között Philippine Welser híres szakácskönyvéből – kiváló betekintést nyújtanak a Habsburg-udvarok reneszánsz kori étkezési kultúrájába. Látványuktól összefut az ember szájában a nyál.

Most először láthatjuk így együtt ezeket a művészi- és kultúrtörténeti jelentőségű tárgyakat, amelyek az évszázadok folyamán a különböző gyűjteményekben megmaradtak. A tárlaton látható pontosan negyven műtárgy az innsbrucki Ambras-kastély, a bécsi Kunsthistorisches Museum, a bécsi Wagenburg, a tiroli Tartományi Múzeum (Ferdinandeum), a tiroli Tartományi Levéltár, valamint a tiroli Egyetemi Könyvtár gyűjteményéből származik.

Papházi János, történész, múzeumi osztályvezető
Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.

A cikkhez kapcsolódó képek: 

Sigmund Elsässer: Az Aranygyapjas-rend átadó ünnepségének bankettje, 1585, részlet

Abraham Werner: Hajócska formájú asztaldísz 

A képek és a hír forrása