Elkészült az MTA-PPKE "Lendület" Egyháztörténeti Kutatócsoportjának honlapja

A magyar egyházi elit római és bécsi integrációja a középkortól 1918-ig című téma aktuális és régebbi információi egy helyen

A 2012 júniusában megalakult "Lendület" Kutatócsoport az 1999-ben Erdő Péter bíboros által a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megalapított Egyháztörténeti Kutatócsoport bécsi és római kutatásait viszi tovább. A Tusor Péter vezette kutatócsoport eredményeit a Collectanea Vaticana Hungariae és a Collectanea Studiorum et Textuum sorozatok köteteiben publikálja.

A Collectanea Vaticana Hungariae sorozatnak eddig összesen 14 kötete jelent meg a Classis I. és Classis II. alsorozatokban. Ezekben néhány magyar és angol nyelvű feldolgozást leszámítva forráskiadványokat találunk, amelyek a Magyar Királyság és a Szentszék kapcsolataival foglalkoznak főleg a 16-17. századból, de rábukkanhatunk középkori, illetve 18. századi témájú kiadványokra is. Az érdeklődő olvasót a kötetek bibliográfiai leírásán túl egy rövid, orientáló ismertető segíti, illetve rendelkezésre áll letölthető vagy online formában a kötetek tartalomjegyzéke is. 

A kutatócsoport honlapja elérhető itt.