Bruegel, Keresztelő Szent János prédikációja (1566)

Nagy felbontásban a Google Kulturális Intézet kiállításán

Néhány napja tudósítottunk arról, hogy a Google Kulturális Intézete egy virtuális id. Pieter Bruegel-tárlatot nyitott meg, ahol nagy felbontásban tanulmányozhatók a németalföldi festő képei. Olvasóink figyelmét most arra szeretnénk felhívni, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban lévő Keresztelő Szent János prédikációja című Bruegel-kép is bekerült a digitalizált alkotások közé. Bruegel 1566-ban festette a képet, amely a prédikációt hallgató tömeget szabadtéren ábrázolja.

Ez a hír márcsak azért is örvendetes, mert a legfrissebb sajtóhírek szerint tárgyalások folynak a kép kiadásáról a Batthyány-család számára, amelynek két tagja 2015 augusztusában jelentett be igényt a képre. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016 januárjában közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az állam tulajdonjogát, ezzel a festmény kiadhatóvá vált. A kép még 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején került a Szépművészeti Múzeumba, és azóta állítólagosan letétként őrizték az intézményben. 

Arra nézve nincsenek források, hogy a kép mikor és hogyan jutott a Batthyányakhoz. Katona Imre 1979-ben egy kismonográfiát szentelt a kérdésnek, amelyben azt feltételezte, hogy Batthyány Boldizsár (1539-1591) szerezte meg az 1580-as években.

A kép visszaadása kérdésének forrása itt, a kép története és értelmezése pedig itt olvasható.

Ajánlott olvasmányok:

Katona Imre: Bruegel és a Batthyányak (Bp.: Magvető, 1979)

Jan Bialostocki: Bruegel: Keresztelő Szent János prédikációja (Bp.: Corvina, 1986)