Bemutatták az új Luther-Bibliát Frankfurtban

Frankfurti Könyvvásár, 2016. október 19.

A Német Bibliatársaság (Deutsche Bibelgesellschaft) muzsika és neves vendégek kíséretében mutatta be a nagyközönségnek az új Luther-Bibliát. 10 éven keresztül tartott a Német Evangélikus Egyház (Evangelische Kirche Deutschland) által koordinált munka, amelyben több mint 50 tudós vett részt, és amelynek eredménye egy új, revideált kiadás lett. Az átdolgozás irányelvei a Luther szavaihoz való hűség, az érthetőség, pontosság és a liturgiai használhatóság voltak. Számos esetben tudatosan tértek vissza Luther szóhasználatához az utolsó, 1984-es kiadáshoz képest, és megerősítették a régimódi hangzást. Ennek okáról a müncheni teológiaprofesszor Christoph Levin nyilatkozott: minél régebben gyökerezik a bibliai szöveg egy gyülekezetben, annál kevésbé szabad megváltoztatni. Nem volt cél a modernizálás, „nem akartunk okosabbak lenni Luthernél”. Az új kiadás – papírkönyvként, hangos könyvként, e-könyvként – egyaránt használatos lesz az evangélikus gyülekezetekben, az oktatásban és lelki gondozásban.

Martin Luther Új Testamentum fordítása 1522-ben, a Biblia első összkiadása 1534-ben, az utolsó, Luther által is ellenőrzött teljes kiadás 1545-ben jelent meg.

Ezzel az eseménnyel elkezdődött a 2017-es reformáció ünnepségsorozat, a reformáció emlékévet (500 éve reformáció) pedig hivatalosan október 31-én nyitják meg Berlinben.

A hír forrása itt és itt.