Asztronómia a koraújkor protestantiz-musában

Kiállítás Gothában 2015. április 12. – június 21.

A 16-17. század az asztronómia izgalmas időszaka: Kopernikusz, Kepler és Galilei kutatásaikkal alapjaiban rengették meg az addigi világképet. Az üstökösökről és szupernovákról szerzett megfigyeléseikkel, új bolygók, a napfoltok, a Jupiter holdja felfedezésével új, forradalmi ismeretekkel gazdagították a csillagászat tudományát, amelyek következményeként a geocentrikus világkép helyett a heliocentrikus modell vált elfogadottá.

A gothai Forschungsbibliothek és a jénai Friedrich Schiller Egyetem fizikai-asztronómiai karának közös rendezésében megvalósult kiállítás részletesen bemutatja Ptolemaiosz, Kopernikusz és Tycho Brahe világrendszerét. A híres európai tudósokén túl olyan, a középnémet térségbe tartozó protestáns csillagászok munkásságát is feldolgozzák mint Caspar Peucer, Andreas Reyher és Erhard Weigel. A szász-gothai I. Ernő herceg (1601-1675) nyitott volt az új asztronómiai nézetekre, nemcsak udvarában foglalkoztatott tudósokat, de Andreas Reyhernek köszönhetően a hercegségében lévő iskolák tananyagába is bekerült a csillagászat. Egykori könyvtárának anyagából kéziratok, neki dedikált nyomtatványok, glóbuszok bizonyítják a herceg érdeklődését.

A kiállítás a gyakorlat felől is igyekszik hasznos ismereteket nyújtani. A látogatók arra is választ kaphatnak, hogy vajon hogyan mérték az időt, milyen hatásai voltak a naptárreformnak, és hogyan használták az asztrolábiumot. Korabeli asztronómiai műszerek, például kvadránsok, gnómonok, távcsövek, ég- és földgömbök, segítik a koraújkori csillagászati jelenségek vizsgálatának megértését.

A kiállítás virtuálisan is megjelenik az interneten, a látványos honlap rengeteg információt és letölthető anyagot is kínál az érdeklődőknek.

A kiállításhoz készült gazdagon illusztrált katalógus tíz neves szerző tanulmányát tartalmazza.

Himmelsspektakel: Astronomie im Protestantismus der Frühen Neuzeit, ed. Sascha Salatowsky, Karl-Heinz Lotze (Gotha: Forschungsbibliothek Gotha, 2015)

A kiállítás megtekinthető 2015. június 21-ig, Spiegelsaal, Schloss Friedenstein, Gotha

Tovább információ itt.