400 év után tértek vissza a műtárgyak Augsburgba

A korai újkorban fejlett gazdasággal, kiváló kereskedelmi kapcsolatokkal és magas színvonalú kézművesiparral rendelkező város mutatkozik meg a reprezentatív kiállításon

A Philipp Hainhofer (1578-1647) augsburgi művészeti ágenssel kapcsolatos projektről már egy korábbi bejegyzésben tájékozódhattak olvasóink. A hír újabb felelevenítésének apropóját az adja, hogy 2014. március 28-án nyílt meg az a kiállítás Augsburgban, amely Hainhofer személyét és művét, a pommerni Kunstschrankot állítja középpontba, Csodavilág: A pommerni művészeti szekrény címmel. A kiállítás érdekes személyes vonatkozása, hogy a Maximilian Museum épületének egy része egykor Hainhofer szülőháza volt. A földszinten Hainhofer életének, művészeti ügynöki és diplomata tevékenységét dokumentálják, míg az emeleti díszteremben a 2. világháborúban elpusztult szekrényváz szerencsésen megmaradt tartalmát, a most frissen restaurált mintegy 250 kis méretű tárgyat mutatják be: tudományos és orvosi műszereket, borotválkozó készletet, asztali ezüstöt, íróeszközöket, üveg- és fémgömböket, mini szőlőprést, sakkot, kártyát, dámát.

A Kunstschrank az augsburgi kézművesipar egyik csúcsterméke volt, amely 1617-re készült el II. Philipp pommern-stettini herceg számára. Az ébenfából faragott, elefántcsonttal és ezüsttel berakott luxustárolót nem a mindennapokban használták, hanem reprezentációs célokat szolgált. A pommern-stettini hercegi ház kihalásával a Hohenzollern családhoz került a szekrény, akik a berlini városi palotájuk Kunstkammerjében tárolták. S bár maga a szekrény megsemmisült, egy 1934-es archív filmfelvétel megőrizte a kinézetét, felépítését, működését.

A kiállítás központi helyén az az Anton Mozart festmény látható 1615-ből (ma: Staatliche Museen zu Berlin), amelyen a szekrény átadásának pillanatát örökítette meg a festő, rajta mind a 41 művésszel, akik az elkészítésében részt vettek. A kiállított darabok között más augsburgi eredetű Kunstkammer bútorok és például Hainhofer csodálatosan kifestett emlékkönyve is megtalálható, utóbbit egy magánszemély kölcsönözte a múzeumnak.

A 17. század elején gazdasági és kulturális virágkorát élő gazdag kereskedőváros Augsburg rendkívül büszke arra, hogy 400 év után ismét az előállítási helyén mutatják be ezeket a különleges tárgyakat. A kiállítást egy gazdagon illusztrált 560 oldalon katalógus kíséri, a következő szakemberek tanulmányaival: Christine Cornet, Sandra Diefenthaler, Christoph Emmendörffer, Guido Hinterkeuser, Ludwig Kallweit, Barbara Mundt, Annette Schommers, Lorenz Seelig, Gerhard Seibold, Michael Wenzel.

A kiállítás június 29-ig tart nyitva.

További információ itt.