25 éves lett a bécsi koraújkoros egyesület, az IEFN

A születésnap alkalmából megújult a honlap és blogot is indítottak

Néhány héttel ezelőtt megújult a bécsi koraújkoros egyesület, az  Institut für die Erforschung der Frühen Neuzeit (IEFN) honlapja, ráadásul blogot is indítottak azzal a céllal, hogy a folyóiratnak nagyobb közönséget szerezzenek, koraújkoros projekteket, könyveket, szakmai kiadványokat mutassanak be kötetlenül, kiállításokra hívják fel a figyelmet és digitális adattárakról adjanak hírt. A „testvérszerkesztőségben” hatan dolgoznak, októberben 14 bejegyzés született, novemberben eddig 6. Az első bejegyzés Karl Vocelkáé, a magyar közönség számára is jól ismert történész, aki egyben az IEFN elnöke is, áttekintette az egyesület 25 évét.

Vocelka azzal indította a negyedszázadra való visszaemlékezést, hogy ki gondolta volna 1989-ben – amikor néhány lelkes diák és egyetemi tanár megalapította az IEFN-t -, hogy 25 évvel később még mindig létezni fog. A folyamatos működést az is biztosította, hogy mindig találtak új munkatársakat, akik aktivitásukkal életben tartották a vállalkozást. A különleges hangulatot az egyesület szabad, bázisdemokrácián és szabad szellemiségen alapuló szellemisége is biztosította, amely 1989-ben a régimódi, hagyományokba merevedett osztrák kutatótársadalmat akarta megváltoztatni nem csupán új módszerekkel, hanem a nemzetköziség és interdiszciplinaritás jelszavaival. A nemzetköziségbe pedig már kezdetektől beleértették a keleti blokk kutatóit is, cseheket, magyarokat, lengyeleket. Az IEFN felnövekedett, a kollégák, barátok, ismerősök kollégiumából professzionális intézmény vált, amely a Frühneuzeit-Info évi két számán túl konferenciák szervezésében és saját sorozatok gondozásában is megnyilvánul. Népszerű rendezvényük a havonta megrendezett Jour fixe – koraújkoros előadás bármilyen témában elmaradhatatlanul.

Most már csak az hiányzik, ahogy Klaus Graf is utalt rá blogbejegyzésében, hogy a Frühneuzeit-Info digitálisan és open access formában is hozzáférhető legyen.

Az Obeliscus sok szeretettel gratulál Karl Vocelkának és az IEFN-nek a 25. születésnaphoz.